Sunday, January 8, 2012

Sleep paralysis - Romanian / Română

Note: All the posts here are in English, except for this one. This article will be moved once I have created a Romanian Blog.

Pentru a afla ce este sleep paralysis trebuie să ştim cât de cât ceva despre somn. În timpul somnului trecem prin câteva cicluri ale somnului ce conţin anumite stagii. Sunt 5 stagii, dar voi pune stagiul 3 şi 4 împreună deoarece sunt foarte similare şi nu sunt multe diferenţe între ele. Aşadar, cele 4 stagii sunt: Stagiul 1, 2, 3 şi REM.

În stagiul 1 şi 2 corpul se relaxează încetul cu încetul iar creierul emite unde alpha şi theta. Nu intrăm în multe detalii pentru că nu ne interesează. Totuşi, în aceste stagii încă putem fi foarte uşor treziţi. Poate vi s-a întâmplat să vină cineva să vă trezească după 20+ minute după ce v-aţi pus în pat şi le-aţi spus "nicio problemă, oricum nu dormeam". Defapt, dormeaţi, doar că eraţi într-un somn uşor.

În somnul adânc (deep sleep / Stagiile 3 şi 4) creierul emite unde delta în care suntem aproape inconştienţi. În această stare, sistemul imunitar porneşte şi vindecă corpul. Acesta este şi motivul pentru care dormim mai mult când suntem bolnavi. Ar putea fi şi motivul pentru care cineva e în comă?

În ultimul stagiu, REM (rapid eye movement / mişcarea globilor oculari) activitatea creierul creşte emitând unde similare stării de trezire. Tocmai de aceea această stare se numeşte "stare de somn paradoxal", deoarece noi dormim, dar defapt suntem la fel de trezi ca atunci când nu dormim. Respiraţia şi bătăile inimii încep să crească de asemenea, dar muşchii legaţi de oase paralizează pentru a nu ne mişca în timpul viselor. Evident, în această stare visăm. Procesul de paralizare a corpului se mai numeşte REM antonia. Procesul în care eşti conştient de REM antonia se numeşte Sleep paralysis.

Un ciclu poate conţine aceste stagii, nu neaparat toate. Când dormim trecem prin aceste cicluri de mai multe ori. Se crede că un ciclu durează între 60-90 minute. Totuşi, depinde de la persoană la persoană, nu este constant. În prima parte a somnului, să spunem primele 2-3 cicluri, deep sleep durează mai mult decât REM. Dacă ne culcăm doar vreo 2-3 ore s-ar putea să nu ne amintim niciun vis. Cu cât timpul trece şi dormim mai mult cu atât durata deep sleep-ului se micşorează şi cea a stării REM creşte. De exemplu, după 6 ore de somn sunt şanse mai mari să ne amintim visele decât peste 1/2 ore. Deobicei în ultimul ciclu se trece mai mult prin REM.

Stagiile nu merg de fiecare dată în ordine. De exemplu poţi începe aşa: S1, S2, S3, REM, S3, S2, S2, S3, REM ... S2, REM REM S2 REM. În stagiul 2 petrecem 50% din somn şi de aceea un somn de 30 de minute poate fi suficient pentru a îţi reîncărca bateriile.

[b]Lucruri ciudate în Sleep paralysis şi explicaţia lor:[/b]
[i] Hallucinaţii vizuale sau auditive[/i]
În această stare putem experimenta anumite halucinaţii care probabil sunt create de subconştient, mai ales dacă avem Sleep paralysis spontan. Deobicei dacă devii conştient în vis şi reuşeşti să ieşi din realitatea visului, te vei trezi, dar corpul va rămâne paralizat. Cu cât eşti mai speriat cu atât starea se adânceşte şi devine tot mai rea. Cu cât eşti mai entuziasmat de această stare cu atât poţi ieşi mai uşor din ea. Desigur, nu pot garanta că acele halucinaţii sunt doar halucinaţii sau nu, dar aşa este crezut. Pot fi foarte aleatorii, eu de exemplu am fost tras din pat de... nimeni?!

[i]Probleme cu respiraţia[/i]
Multă lume are probleme cu respiraţia în Sleep paralysis. Când dormim, respiraţia şi bătăile inimii sunt într-un mod "automat", am putea spune. În momentul în care devii conştient de această paralizie o să încerci să respiri cum faci deobicei când eşti treaz, dar muşchii cu care respirăm sunt paralizaţi şi inabilitatea de ai putea folosi creează această iluzie. Noi defapt mereu respirăm.


De ce ai induce Sleep paralysis?
Motivul pentru care ai face acest lucru este pentru că eşti sigur de faptul că trupul tău este imobil şi te poţi mişca "astral" fără a-ţi face griji că te mişti fizic, cum se poate întâmpla în meditaţie. Cu toate acestea, totul pare aşa de real încât se pot creea confuzii între fizic şi Sleep paralysis. Am renunţat la câteva încercări de OOBE pentru că am crezut că m-am mişcat fizic. Dacă intri optimist în această stare, experienţa ta va fi plăcută.

Metode:
Având în vedere că această stare este strâns legată de somn, pentru a induce Sleep paralysis trebuie să ne jucăm cu somnul. De asemenea, pentru că această stare apare în REM, trebuie să intrăm în REM conştienţi. Aici sunt câteva metode:
A) Treziţi-vă cu 2 ore înainte decât normal. Normal înseamnă ora la care vă treziţi deobicei, fără nicio alarmă. Staţi treaz 30-60 de minute şi reîntoarceţi-vă la somn
B) Dormiţi între orele 6-9 şi mergeţi în la culcare / o proiecţie astrală după 2-4 ore de la somn. (După ce v-aţi trezit, nu mai staţi în pat, vă ridicaţi)
C) Dormiţi 5-6 ore, treziţi-vă, staţi treaz 30-60 de minute şi reîntoarceţi-vă la somn / meditaţie
D) Eu obişnuiam să mă culc la 1 noaptea, să mă trezesc la 6 dimineaţa şi să induc la 7/7:30.

În fiecare dintre metode veţi putea experimenta:
a) Sentiment de oboseală din cauza trezirii.
b) după 1-2 ore de aşteptare vă puteţi simţi foarte treaz încât nu aţi mai merge înapoi să încercaţi pentru că veţi crede că veţi sta în pat aiurea. Deobicei în metoda A se întâmplă asta), dar se poate şi în celelalte B şi C.

Ce să faceţi:
- Când vă reîntoarceţi la somn, puteţi încerca să meditaţi. Eu deobicei mă las adormit până când intru în Sleep paralysis.
- Dacă aveţi vibraţii aşteptaţi să se liniştească înainte să vă separaţi. Dacă după 1-2 minute nu se întâmplă nimic, încercaţi să vă separaţi oricum.
- Aş spune să experimentaţi SP de mai multe ori înainte să încercaţi să vă separaţi pentru a fi obişnuit cu starea. După aceea când aveţi SP, singurul lucru la care trebuie să vă gândiţi este separarea.
- De asemenea, a avea un plan pentru proiecţie este recomandat. Dacă staţi nemişcaţi şi nu ştiţi ce să faceţi se va pierde starea şi vă veţi trezi sau veţi adormi şi veţi avea vise foarte "vii".

Ce să nu faceţi:
- Nu faceţi sport.
- Nu faceţi duş.
- Nu faceţi nimic ce v-ar putea schimba starea fizică pe care o aveţi. Corpul de-abia a fost trezit din somn şi aşa trebuie să rămână.
- Când vă treziţi, nu vă reîntoarceţi la somn. Vă veţi termina ciclul şi veţi fi odihniţi.

Pentru mine OOBEs nu au nicio treabă cu sufletul ci doar cu conştiinţa. Trebuie să pierzi legătura cu această realitate şi să mergi în altele. Nu cred că defapt ne separăm de fizic când ne proiectăm. Cred că OOBe-urile, visele şi visele lucide sunt toate în conştiinţă. Totuşi, asta nu înseamnă că această conştiinţă este fizică. Conştiinţa e translatorul şi maşina cu care călătorim, motiv pentru care nu am nevoie de corp în OOBes şi nici de acel cordon argintiu. Noi deja suntem şi în astral şi în fizic, doar că suntem mai mult concentraţi pe fizic. Odată ce am pierdut legătura cu el rămânem doar în astral. Defapt termenul de "proiecţie" nu mi se pare corect. Nu te proiectezi în astral, ci te "muţi" în astral, te concentrezi pe astral, te afli. Aceasta este opinia mea.

S-ar putea să mai vin cu anumite detalii, dacă voi considera că este nevoie, mai ales la metode.

Sursa: Internet. Tot ce am scris este din experienţă, ce am învăţat de la alte persoane şi internetul. Am postat acest topic aici deoarece a fost scris mai mult pentru proiecţia astrală.

Dacă voi avea timp să mă ocup mai mult de acest fenoment voi creea un un forum sau cel puţin un blog în română.

27 comments:

  1. bun articol dar cam complicat sper sa ma pot trezi asa fara alarma cu 2 ore inainte...si din cate am inteles dupa ce stau treaz vreo 30 de min si adorm la loc voi intra in sleep paralysis(eu oricum nu visez prea des)as avea nevoie de ajutor pentru ca chiar as vrea sa experimentez treburile aste mai ales un oobe:D dak imi poate explica cineva mai detaliat metoda B i-as fi recunoscator:D numai bine!

    ReplyDelete
    Replies
    1. B) Dormiţi între orele 6-9 şi mergeţi în la culcare / o proiecţie astrală după 2-4 ore de la somn. (După ce v-aţi trezit, nu mai staţi în pat, vă ridicaţi)


      Trezeşte-te mai devreme cu o oră, fii sigur că eşti obosit mai spre seară, culcă-te 1-2 ore, dacă nu forţezi trezirea e şi mai bine, stai 1-2 ore la calculator, citeşte, nu contează, nu foarte mult efort fizic, după aceea du-te la culcare. Poate nu îţi e somn, dar încă poţi să dormi.

      Eu mereu foloseam tehnica asta când eram obosit după şcoală, dormeam după-masa, dar mă culcam mai devreme decât îmi era somn, ca să mă trezesc mai devreme. Aproape în fiecare seară aveam SP.

      Delete
  2. Interesant, asa se explica ca cand eram mai mic ramaneam nemiscat in pat in timpul noptii si nu puteam respira, si ma speriam, dar asta era cand eram foarte mic, si stateam cu un parinte in camera, eu vroiam sa-l strig, dar nu puteam, era ceva horror. Si parca am mai avut o data un SP cand era zi, pe la ora 8 sau 9 cred, nu puteam repira si nu ma puteam misca, doar ca nu m-am speriat si m-am culcal la loc (cred, nu eram prea constien p-atunci.). Mersi mult de informatii!

    ReplyDelete
  3. Ieri am experimentat prima data (prima data cand mi-am dat seama despre ce e vorba) un sleep "paralysis", dupa un vis lucid. A fost scurt pentru ca m-am relaxat dupa momentul de soc (am avut impresia ca mana mi-e de marmura si nu o pot misca atunci cand m-am uitat la ea). De aceea am vrut sa caut mai multe informatii despre cum as putea induce inca o stare din aceasta. O sa ma mai uit si daca ai ceva articole despre OBE, deoarece m-ar interesa si acest fenomen, daca l-as putea experimenta cat de curand. Multumesc si eu de informatii! Este absolut uimitor ce putem face cu propriul corp.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Well, sleep paralysis deja e OOBE. Trebuie doar să te mişti mental. Se presupune că uneori înainte să ne trezim când ne scărpinăm sau ceva, unele chestii nici nu le facem fizic, doar avem noi impresia că le facem. Cred că mai bine spus ar fi că este uimitor ce putem face cu mintea noastră. :D

      Delete
  4. Ok, bun, am gasit. Am destul material acum sa ma documentez mai bine. Thank you, fellow dreamer!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cu plăcere. Problema e că nu mai sunt aşa de interesat în astea deci poate răspund mai greu...

      Delete
    2. Ok, chiar vroiam sa intreb. Cum te-au afectat toate aceste "experiente"? Au avut ceva influente asupra vietii tale cotidiene? Cred ca e un pic prea personal sa intreb de ce nu mai esti interesat, dar banuiesc ca e un motiv bine intemeiat (varsta, noi ocupatii, etc. ).

      Delete
    3. M-au afectat destul de bine. Chiar mă bucur că am avut aceste experienţe. Mi-au arătat destul cât de păcălit poţi fi de mintea ta, cum funcţionează somnul şi multe alte idei. Nu numai practicam aceste lucruri, dar mă puneau să îmi pun şi întrebări şi să mă gândesc la diferite lucruri. Chiar mi-au schimbat viaţa. Ai putea spune că "cineva de sus", deşi nu cred, a plănuit astea. Pentru că prima dată mi s-a întâmplat fără să ştiu ce sunt. Văd lumea cu totul altfel acum, şi visele la fel.

      Nu mai sunt interesat pentru că acum sunt mai ocupat şi mi-am găsit şi alte hobby-uri. Nu prea mai sunt la fel cum eram înainte, când nu prea ştiam nimic despre OOBEs şi eram tot entuziasmat şi fericit să experimentez mai multe. OOBE a fost un hobby pentru mine, motiv pentru care tot scriam articole despre ele. E ciudat, că deşi nu mai sunt interesant, tot nu suport când aud prostii despre OOBEs, cum ar fi că poţi să devii posedat sau alte lucruri de acest gen.

      Am renunţat pentru că observam că încercam să caut alte metode, mai bune, cu care nu trebuia să fac nimic, decât să mă culc şi să am OOBEs. Dar nu prea reuşeam pentru că nu mă mai pasionau şi am spus că mă opresc, nu are rost să mă chinui să le induc dacă nu mai vreau. Cine ştie, poate, cândva, o să se întoarcă pasiunea. :) Totuşi, sunt curios, cum de ai dat de blogul ăsta? :D

      Delete
    4. Bun, e bine atunci. Inteleg ce spui, si sper sa ti se reintoarca pasiunea. Am dat de blogul asta cautand "sleep paralysis". Inca nu fac diferenta intre OOBE si vise lucide, dar inca incerc sa invat. Experienta de ieri m-a speriat si m-a pus pe ganduri in acelasi timp. In fine, experimentez de cativa ani visele lucide, dar a depins foarte mult cum am reusit sa le induc (mai intai am folosit pastile de lecitina -le foloseam pentru scoala mai mult-, apoi am dat peste un program (brain workshop) care-ti amelioreaza inteligenta fluida; cate o sesiune in fiecare zi timp de o ora imi induce niste vise lucide foarte interesante, zilnice. Nu inteleg inca care-i legatura (sunt umanista ) dar urmaresc total altceva (imaginatia & creativitate).

      Delete
  5. Foarte bun articolul... Felicitari ! De vreo cateva luni incerc si eu sa ma "proiectez".. Ce sa zic, am avut progrese destul de bune.. De la sleep paralysis la vibratii intense si chiar separare partiala a corpului eteric!
    Plus vise lucide..
    E superb ce poate face mintea umana!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Merci. :D Sper că te-a ajutat cu ceva. :) Încerc încet, încet să mă reîntorc şi eu la astea că mi s-a făcut dor acum câteva zile.

      Delete
  6. buna.
    daca nu am ora exacta de somn si trezire, cum procedez?
    ma pun la somn cand apuc, de obicei seara dupa ora 12, si de trezit, ma trezesc in functie de orar...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ce frumos e să primesc acum reply-uri când nu mai sunt chiar aşa "obsedat" de ele. Dacă nu ai un program fix, ceea ce nici eu nu prea am avut, e puţin cam aiurea. Chestia e că am o grămadă de alte trucuri aici în engleză. Încearcă totuşi să te trezeşti cumva pentru vreo juma' de oră şi să te pui înapoi în pat gândindu-te numai la OOBEs şi să rămâi treaz. Fii sigur că eşti obosit şi te plimbi ca un zombie când te trezeşti. După vreo 10-30 de minute du-te înapoi în pat şi încearcă să rămâi conştient.

      E la fel ca momentele alea când adormi uitându-te la un film şi visezi filmul până îţi dai seama că ai adormit. Na, aici, preiei controlul "filmului" iar corpul tău o să paralizeze şi atunci eşti numai tu şi mintea ta. :D

      Delete
  7. Salut, incerc si eu sleep paralysis, imi iese de fiecare data, trebuie doar sa respir adanc si in cateva minute simt vibratii in tot corpul (exceptand picioarele). Ceea ce e cel mai frustrant este ca picioarele le misc normal, doar degetele imi sunt paralizate si mainile imi vibreaza, la fel si fata, si pe piept simt o apasare. Stau asa ceva timp, incep sa ma doara bratele si degetele dar picioarele la fel raman. Oare e din cauza ca sunt somnambul?

    ReplyDelete
  8. Hello!
    Eu am intrat in starea de sleep paralysis noaptea trecuta si am stat acolo toata noaptea, spre disperarea mea (nu stiam atunci ca ar trebui sa ma bucur si nu sa ma panichez, asa ca am visat ca mi se da foc). Daca stiam atunci ca e un punct cheie, procedam altfel.
    Din fericire, acum stiu cum sa intru iar in starea aia.
    Desi mi-e cam frica, o sa meditez iar in timp ce ma concentrez la respiratie (eu mai si numar, altfel ma duc cu gandul in alte parti, si pa), pana intru in starea de SP. Apoi o sa ma concentrez. Ma bucur ca am dat de post-ul asta.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Habar nu am cum încă mi se găseşte site-ul. :)) Nu-ţi fă griji. Încearcă să repeţi somnul pe care l-ai avut. Gen să te culci la aceleaşi ore.

      Eu ştiu că mereu aveam pentru că mă culcam după-masa şi mergam peste 4-5 ore înapoi la culcare.

      Delete
  9. am patit si eu asta prima data din intamplare, iar acum as vrea sa controlez acest lucru, vedeam in SP si parea foarte real cum eu eram intins pe jos langa pat si vroiam sa ma ridic, dar nu ma puteam misca, eram blocat, nu stiam ce se intampla si parca simteam cum sunt tras in jos si incercam sa strig dupa ajutor si nu puteam face nimic si m-am trezit fericit ca nu a fost real

    ReplyDelete
  10. Buna! Am patit si eu ceva de genul..de vreo 3 ori. A fost spontan..nici nu am stiut ca exista asa ceva. m-a speriat..desi e interesant mie nu mi-a placut. :( nu puteam sa ma misc, respiram greu, simteam o apasare pe piept foarte ciudata, nu ma puteam misca si nici nu puteam deschide ochii.. ultima data am si auzit "bocanituri" langa pat pe parchet. ca si cum cineva lovea parchetul langa patul meu. Am tot incercat sa deschid ochii sa vad cine e si de ce bate iar dupa cateva minute m am trezit si sunetul a disparut.. creepy. eu nu vreau sa experimentez d astea si totusi vad ca mi se intampla...de ce? Si de ce auzeam sunetele alea? de ce nu trebuie sa imi fie teama de astfel de lucruri? Ma puteti ajuta cu un raspuns? Multumesc!

    ReplyDelete
    Replies
    1. E legat de somn şi mai ales de faptul că ziua creşte şi se face tot mai cald. E totul legat de somn. Dacă îl reglaţi o să reveniţi "la normal". Dacă nu, se va regla singur, nu vă faceţi griji. Poate fi şi stresul de vină, care vă ţine treaz/ă în timp ce corpul dvs. adoarme. E ceva normal
      De ce să ignoraţi aceste sunete şi să nu vă temeţi de e ele?
      1) De ce v-aţi teme? Sunt doar în mintea dumnneavoastră. În acel moment mintea dumneavoastră este de fapt liberă. Puteţi spune că aţi intrat în-o lume "simulată". Orice se poate întâmpla. Puteţi să faceţi din iarnă vară şi din căldură soare. Eu am fost tras din pat mai demult şi am spus "cu voce tare": "frumoasă iluzie, dar ştiu că sunt în pat" şi după aceea am "apărut" din nou în pat. E totul doar o iluzie. Dumneavoastră puteţi opri aceste iluzi, dacă doriţi. În cazul cel mai rău, adică vă speriaţi şi nu aveţi răbdare să controlaţi aceste iluzii, puteţi apela la divinitate sau orice alt lucru pe care îl consideraţi puternic şi invincibil.

      E ceva normal, treceţi prin aceste stări de fiecare dată când dormţi, numai că nu sunteţi conştient/ă, dar visaţi.

      Delete
  11. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  12. Merci frumos pt raspuns. probabil e stresul sau oboseala. ideea e ca mi s a intamplat fara sa stiu despre ce e vorba. Partea rea e ca nu stiu sau nici nu mi a dat prin cap sa incerc sa controlez chestiile astea. stiu doar ca am auzit sunetele alea si simteam ca e cineva acolo. tot ce vroiam era sa se opreasca si sa ma pot misca. oricum e interesant si ciudat. E greu ca nu stii ce se intampla si te sperie. Sper ca stare asta nu dureaza mai mult de cateva minute . dvs nu v ati speriat cand ati simtit ca va trage ceva din pat? Multunesc inca o data.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nu pentru că eram deja obişnuit, dar ceea ce e şi mai amuzant e faptul că după ce am reapărut în pat, mă simţeam în pat am început să aud voci, care îmi preună cu vibraţile pe care le simţeam îmi spuneau numele foarte repede. Atunci m-am speriat şi m-am trezit de tot, pentru că nu mă aşteptasem la aşa ceva.

      Delete
    2. Exact. nu te astepti la astfel de lucruri de aceea e infricosator ca intr un film de groaza. lol
      oare totul e in mintea noastra sau poate fi o legatura cu lumea "de dincolo"? Eu tind sa cred si in astfel de lucruri.cine stie..

      Delete
  13. Nu am simtit niciun fel de vibratii. ce reprezinta acestea?

    ReplyDelete
  14. Foarte interesant acest articol!!Am experimentat Sleep Paralysis o singura data spontan.A fost un pic ciudat dar destul de interesant..!Dar nu mi s-a mai intamplat de atunci!Vreau sa induc Sleep Paralysis,dar eu nu am un somn regulat!Ar putea fi asta o problema,si sa nu pot induce Sleep Paralysis din aceasta cauza?daca da, ce pot face in legatura cu asta? multumesc anticipat!

    ReplyDelete